Concentrarea singulară asupra unei sarcini nu este doar o solutie practica, ci și un semn de inteligență

Imaginează-ti o zi din viața ta. Fara îndoiala ziua îți este o lista nesfârșită de task-uri pe care le bifezi: ne trezim, ne spălăm, ne îmbrăcăm, verificam mail-uri, conducem, vorbim la telefon sau pe whatsapp, avem ședințe, toate cu scopul de a atinge anumite obiective personale sau profesionale.

Cu timpul ne obișnuim cu anumite task-uri, acestea fiind repetitive, încât le facem inconstient. În acel moment creierul nostru se păcălește și își mută focusul pe următoarea acțiune.

În prezent, atenția ne este fragmentată de o avalanșă de informații și dispozitive electronice, având în același timp asteptarea că oamenii cu care interacționăm zi de zi trebuie sa ne răspundă imediat. Sa nu răspunzi instant este o anomalie. Că rezultat, multitask-ul a devenit un fenomen mondial.

Definiția multitask-ului a evoluat de-a lungul timpului. Daca acum facem 3 lucruri in cursul unui minut, acum 300 de ani un individ își împărțea atenția imediata între ocupația profesionala si activități recreaționale, cum ar fi socializari, baluri sau petreceri. În acele timpuri, un tata căruia îi pasa puternic de educația fiului său ia scris o scrisoare în care îl îndemna să își mențină focus-ul pe o singura acțiune.


Omul de stat Britanic Philip Dormer Stanhope, al 4-lea Conte de Chesterfield (1694 – 1773), un renumit om al literelor. Începând cu anul 1737 până la moartea fiului său în 1768, Contele de Chesterfield a scris o serie de scrisori pline cu instrucțiuni pe o gama variată de subiecte, incluzând istorie, geografie, literatura, societate, politica până la conduita și viața. Peste 300 dintre scrisorile către fiul său, pline de spirit și înțelepciune valabilă și astăzi, au fost fost publicate mai târziu de văduva fiului său, sub denumirea “Lord Chesterfield Letters” ( din nefericire nu exista traducerea in romana, dar poate fi găsită aici varianta in limba engleză.)

Pe 25-Aprilie-1747, Contele Chesterfield ia livrat fiului său un sfat care rămâne rămâne aplicabil mai ales în ziua de astăzi: el încuraja focus-ul pe momentul prezent, pe acțiunea prezenta, aici și acum.

Indiferent ce ai de făcut astazi, fie că sunt email-uri la care trebuie sa raspunzi, întâlniri cu clienti sau ședințe, sa faci doar asta, și nimic altceva în același timp. Contele de Chesterfield era de părere că atenția pe care o acordam job-ului și vieții personale, trebuie să fie egala. Trebuie sa avem pasiuni și activități sociale cărora să le acordăm atenție în aceași măsură cât acordam vieții profesionale, altfel nu vom obține îmbunătătiri și nu vom fi satisfăcuți de nici una dintre ele.

“O persoană nu este potrivită nici pentru afaceri, nici pentru plăcere, care fie nu poate, sau nu vrea, să-și comande și să-și direcționeze atenția asupra acțiunii prezente, și, într-o anumită măsură, sa alunge pentru acea perioadă toate celelalte acțiuni și obiecte din gândurile sale”

Daca la un eveniment public, la o cina, sau o petrecere, un om ar fi sa faca în mintea sa, o noua procedură pentru angajati, nu ar fi o companie prea placuta și ar fi face o figură proasta, sau daca, in timp ce se afla la job si se ocupa de o nouă procedură pentru angajati, s-ar gândi la ieșirea cu prietenii, cred că nu va avea rezultatele dorite.

“In cursul zilei este destul timp pentru toate, daca faci fiecare lucru pe rand, dar nu este suficient timp într-un an, dacă veți face doua lucruri în același timp.”

Atunci când citești, încearcă să fii atent la ideile transmise și la formularea frazelor, și nu te gândi la ce ai de făcut mâine la birou. Atunci când rezolvi treburi zilnice, nu te gândi la ieșirea de la sfârșitul programului cu colegii. Sa faci un singur lucru pe rand, și să nu amâni nimic până maine.